Accessibility Links

Mist of the Perfume River

48m Ozflix Original, Documentary, Biography, Arts 2020

Three months before his death in 2002, he wrote to his old artist friends sharing his wish that the statues he had sculpted during his life be taken out of private collections and be displayed for the enjoyment of all by the “Mist of the Perfume River”, in the city of Hue, a place he loved, a place that loved him. Every evening, at sunset, he and his artist friends had walked down to the Perfume River where they drank, talked about art, poetry and music and celebrated life.

Le Thanh Nhon’s vision was for his legacy of art to be available to the people of his country and its visitors.

Le Thanh Nhon’s son Hung Le returns to Vietnam on the tenth anniversary of his father’s passing to view the statues and sit with his father’s old artists friends to talk, and find out how they accomplished this feat. Hung comes to see the legacy his father has left behind in Vietnam and witness how his father and his art have been embraced by the ancient city of Hue, now a world heritage site.

Stand-up Comedian/refugee and author Hung Le returns as prodigal son to Vietnam for the festival surrounding the 10th anniversary of his father’s death to meet his father’s old friends and to dip back into the culture from which he was extricated at the age of nine. His father’s sculptures left behind in Vietnam have been recovered and are being displayed in public by the Perfume River and in a monastery outside Saigon.VIETNAMESE:Sương Mù trên Hương Giang

Năm 1975, Điêu Khắc Gia nổi tiếng của Việt Nam, ông Lê Thành Nhơn, đã cùng gia đình vượt biên trên một chiếc thuyền con mỏng manh đến tỵ nạn tại Úc.

Ba tháng trước khi ông qua đời năm 2002, ông gửi một bức tâm thư đến những người bạn thân thiết nhất của ông với ước nguyện cuối đời: hiến tặng cho đất nước ba bức tượng ông tâm đắc nhất còn lại tại Việt Nam, để trưng bày bên bờ sông Hương tại Huế - thành phố ông đã một thời yêu mến và nơi đã dành cho ông một tình thương yêu đặc biệt, cho mọi người thưởng lãm.

Trưởng nam của ông, cậu Lê Trung Hưng, tác gia và danh hài của Úc, đã trở về VN để dự lễ tưởng niệm 10 năm ngày ông mất, cũng như để thăm hỏi và tỏ lòng kính mến với những người bạn và đồng nghiệp cũ của cha mình.

Những cuộc gặp gỡ này đã cho Hưng nhận thức được cái thực tế của công việc cực kỳ gian lao mà những người bạn của cha mình đã làm để đưa các bức tượng này về hứng chút “Sương Mù trên Hương Giang”. Cũng trong chuyến đi này Hưng đã tình cờ bộc lộ một phần của tâm tư mình mà trước đây anh đã giữ kín qua bề ngoài của một tay danh hài nghịch ngợm.

Cuốn phim tài liệu dài 48 phút này bắt nắm được nỗi niềm sâu kín của một người con trở về tìm lại nguồn gốc của bản thân khi lần mở các chi tiết về câu chuyện đằng sau ước nguyện cuối đời của cha mình, tìm hiểu xem tại sao những người bạn cũ của cha mình đã bỏ biết bao công sức để thực hiện ước muốn đó. Qua tiến trình này, Hưng đã hiểu rõ hơn lòng tự hào của người Việt mạnh mẽ như thế nào. Các tác phẩm của cha anh đã gắn liền với lịch sử của thành phố này, và giờ nay đã thành một phần của di sản thế giới.

Cast

Hung Le

Director

Peter Bucknell

Producer

Hung Le

Producer

Peter Bucknell

Languages

English, Vietnamese

Countries

Australia, Viet Nam

Bonus Content

Big Buddha

7m

Watch how this magnificent statue was saved from destruction.

“I had the feeling of a mother who had found her lost child. I couldn’t believe that my child was still alive. I was so happy.” Le Thanh Nhon

Barry Noodle "Videoke"

5m

An episode from Hung Le’s forthcoming comedy tv series “Barry Noodle”.

You may also like

Never Forget
1h 28m Ozflix Exclusive, Drama 2017
Mother Fish
1h 32m Drama 2010
The Rocket
1h 32m Drama 2013

Download the app to view your purchased content!